Atunci cand te confrunti cu probleme de sanatate, identificarea si alegerea unui medic bun si dedicat profesiei poate fi o adevarata provocare, mai ales daca te-ai mutat recent intr-un cartier sau chiar intr-un oras nou.

Cererea de recomandari de la colegii de serviciu, vecini si prieteni poate fi un punct bun de inceput aceasta misiune, dar, tot va trebui sa iei o decizie corecta in functie de nevoile si situatia ta.

Planul tau de asigurare sau serviciile medicale oferite drept beneficiu de catre angajator iti pot restrictiona alegerile sau iti pot oferi anumite avantaje, depinde cum privesti lucrurile.

De aceea, este important sa iti cunosti, in primul rand, foarte bine toate posibilitatile, sa te informezi cu privire la cheltuielile decontate si la serviciile medicale de care poti beneficia gratuit.

Facand asta, vei putea decide si daca medicii aflati in topul tau, dupa ce ai cercetat atent problema, sunt accesibili din punct de vedere financiar si nu numai.

De asemenea, trebuie sa iei in calcul si ce fel de medic cauti. Daca te afli in cautarea unui dentist Bucuresti, de exemplu, proximitatea fata de locul de munca sau de locuinta poate fi un criteriu de selectie.

Totodata, trebuie sa iei in calcul, pe langa specializare, experienta si dreptul de profesare al medicului vizat. Poate stomatologul ales de tine sa faca, de exemplu, si eventuale interventii chirurgicale necesare tratamentului tau oral? 

Cu siguranta, cei mai multi medici din Romania sunt certificati doar pentru anumite specializari. Porneste-ti cautarile ierarhic si alege intai un medic generalist, la care sa poti apela pentru consultul de rutina si pentru tratarea unor afectiuni comune precum raceala sau gripa.

Acesta poate fi un medic de familie sau un internist. Ulterior, alege-ti specialistii – medicii de care vei avea nevoie pentru anumite proceduri speciale, cum ar fi executarea unei colonoscopii in vederea investigarii unei afectiuni cronice.

Medicii specialisti sunt specializati pe o anumita nisa si supusi unor teste de competenta pentru respectiva specializare.

Intereseaza-te cu privire la istoricul si experienta medicilor de care esti interesat. Poti face asta folosind LinkedIn, site-urile clinicilor sau al cabinetelor unde isi desfasoara activitatea, dar si accesand forumurile si comunitatile din social media in care se pun astfel de probleme si intrebari.

Nu in ultimul rand, e important sa te asiguri ca medicul la care intentionezi sa apelezi este potrivit pentru nevoile si prioritatile tale privind sanatatea. Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa decizi aceste prioritati:

In ce clinica sau cabinet profeseaza medicul pe care l-ai ales? Iti va fi usor sa ajungi acolo? Ai acces la zona cu transportul in comun sau trebuie sa te deplasezi cu masina? Daca este a doua situatie, vei gasi loc de parcare?

In ce spital sau clinica lucreaza medicul? Te simti confortabil cu respectiva institutie si ai fi de acord sa fii tratat acolo? Asigurarea ta medicala sau planul tau de asigurare facultativa acopera eventualele cheltuieli pentru respectiva institutie medicala?

Care sunt investigatiile si analizele de laborator pe care medicul tau ti le poate recomanda? Pot fi acestea efectuate la acelasi cabinet sau clinica sau va trebui sa apelezi la terti?

Cat de lunga este lista de asteptare pentru o programare? Te-ar putea vedea acest medic, daca ai o urgenta medicala?

Cum ti se pare personalul medical adiacent, sunt colaboratorii medicului amabili cu pacientii?

Daca ai o intrebare cu privire la starea ta de sanatate sau la evolutia sub un anumit tratament, vei primi un raspuns prompt de la medicul ales?

Cine inlocuieste medicul ales de tine in perioadele de concediu? La cine si in ce fel poti apela daca ai o problema in afara programului de lucru?

Daca medicul tau face parte dintr-un grup, te-ai simti in regula sa fii consultant de unul dintre partenerii sai?

Medicul ales de tine obisnuieste sa trimita pacientii foarte repede la alti specialisti sau este dispus sa faca investigatii suplimentare si sa gestioneze situatia cu responsabilitate, inainte de a face asta?

Daca esti nesigur cu privire la alegerea ta, cea mai buna varianta ar fi sa programezi o vizita, in cadrul careia sa adresezi toate intrebarile pe care le ai. Iti poti exprima motivele de ingrijorare deschis, pentru a lua cea mai buna decizie.

Desigur, este posibil ca aceasta vizita sa fie echivalata monetar cu un consult, dar este o modalitate grozava prin care poti obtine toate informatiile necesare pentru a lua cea mai buna decizie pentru sanatatea ta.
Foto: Freepik

6 thoughts on “Cum sa alegi un medic bun, indiferent de problemele tale de sanatate

  1. Consider ca acest articol este util pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine subiectul discutat si sa se informeze cu privire la ultimele cercetari si descoperiri din domeniu. Recomand lectura acestui articol tuturor celor interesati de subiect.

  2. Mi-a placut faptul ca articolul a abordat diverse perspective asupra subiectului si a oferit exemple concrete pentru a sustine ideile prezentate. A fost o lectura educativa si captivanta.

  3. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit multe informatii noi despre subiectul discutat. Am apreciat modul in care autorul a structurat informatia si cum a prezentat argumentele sale.

  4. Interesanta perspectiva prezentata in acest articol despre viitorul tehnologiei blockchain si impactul sau asupra diferitelor industrii. Am invatat multe lucruri noi citind acest articol si abia astept sa descopar mai multe informatii despre acest subiect fascinant.

  5. Mi-a placut foarte mult modul in care autorul a explicat avantajele si dezavantajele tehnologiei blockchain. Este important sa intelegem cum functioneaza aceasta tehnologie pentru a putea lua decizii informate. Multumesc pentru acest articol detaliat!

  6. Articolul este foarte interesant si util pentru cei care doresc sa afle mai multe despre tehnologia blockchain. Autorul a abordat subiectul intr-un mod clar si concis, oferind informatii importante despre acest domeniu. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de criptomonede.

Comments are closed.