Ambreiajul este un sistem care ii permite autoturismului sa treaca de la o viteza la alta, fara a opri motorul.

Acest sistem este important pentru siguranta si eficienta in timpul conducerii si foarte putini soferi stiu sa recunoasca atunci cand kit-ul de ambreiaj trebuie schimbat si cu atat mai putin ce pret are manopera schimb ambreiaj.

Ambreiajul se defecteaza in cazul autoturismelor cu cutie manuala iar in acest caz ambreiajul este de frictiune intre motor si cutia de viteze, ceea ce face posibila controlul si gestionarea transferului de putere la motor dar si la transmisie si roti.

Ambreiajul poate suferi probleme din cauza uzurii sau a altor probleme de natura mecanica. Aceste probleme pot afecta performanta masinii si pot fi costisitoare de reparat daca nu le iei in considerare la timp si nu ii faci reparatiile necesare atunci cand observi anumite simptome.

Iata 8 semne care iti semnaleaza ca ai putea avea probleme cu ambreiajul.

1. Pedala de ambreiaj se simte mai grea decat de obicei atunci cand o apesi. Acest lucru poate fi cauzat de uzura discului ambreiajului sau de probleme cu tija de ambreiaj.

2. Masina se opreste brusc atunci cand apesi pedala de ambreiaj. Daca autoturismul se opreste brusc, acest lucru poate fi un semn ca ambreiajul nu functioneaza corespunzator.

3. Se aude un zgomot ciudat la schimbarea vitezelor. Zgomotele ciudate pot indica probleme cu ambreiajul sau cu alte componente ale sistemului de transmisie.

4. Masina are dificultati in a urca in pante sau in a accelera. Daca sesizezi ca autoturismul tau are probleme in a urca in pante sau in a accelera, acest lucru poate fi cauzat de o problema cu ambreiajul sau cu alte componente ale sistemului de transmisie.

5. Masina se opreste atunci cand schimbi vitezele. Daca masina se opreste atunci cand incerci sa schimbi vitezele, acest lucru poate fi un semn ca ambreiajul nu functioneaza in mod optim si ca trebuie inlocuit.

6. Pedala de ambreiaj se simte moale sau cade jos atunci cand o apesi. Daca pedala de ambreiaj se simte moale sau cade jos atunci cand o apesi, acest lucru poate fi un semn ca ambreiajul are probleme sau ca exista o scurgere de lichid de ambreiaj.

7. Se simte un tremurat la schimbarea vitezelor. Daca masina tremura atunci cand schimbi vitezele, acest lucru poate fi un semn ca ambreiajul ar putea avea anumite probleme.

8. Masina nu poate atinge vitezele maxime. Daca observi ca autoturismul tau nu poate atinge vitezele maxime sau daca se simte ca si cum ar avea probleme in a accelera, acest lucru poate fi cauzat de o problema cu ambreiajul sau cu alte componente ale sistemului de transmisie.

Probleme posibile ce pot aparea din cauza unui ambreiaj defect

Una dintre cele mai frecvente probleme cu ambreiajul este uzura. Dupa o perioada de timp, discul ambreiajului poate deveni uzat sau poate suferi deformari din cauza frecarii constante.

Acest lucru poate duce la o functionare necorespunzatoare a ambreiajului si poate face ca masina sa devina dificil de condus sau chiar sa nu o poti folosi.

Nu exista o perioada stabilita de timp pentru a stabili la ce interval de timp sa schimbi ambreiajul. Acest lucru poate varia, in functie de stilul de condus al fiecarui sofer, asadar este bine sa faci o verificare dinainte si sa faci reparatiile necesare.

O alta problema comuna cu ambreiajul este slabirea sau ruperea tijei de ambreiaj. Aceasta tija face legatura intre ambreiaj si pedala de ambreiaj, permitand soferului sa schimbe vitezele. Daca tija este slabita sau rupta, ambreiajul nu va mai functiona corespunzator si poate fi dificil sau imposibil sa schimbi vitezele.

O alta problema poate fi scurgerea lichidului de ambreiaj. Acest lichid este necesar pentru a lubrifia sistemul de ambreiaj si a permite functionarea lui in mod optim.

Daca exista o scurgere, ambreiajul poate deveni uscat si acest lucru poate cauza probleme in timpul utilizarii autoturismului.

Problemele cu ambreiajul pot fi de asemenea cauzate de defectiuni ale altor componente ale masinii, cum ar fi volanta.

Acestea pot cauza probleme cu ambreiajul daca nu sunt reparate in timp util, asadar atunci cand observi orice semne sau nereguli la masina ta, nu ezita sa apelezi la specialisti, inainte ca aceste probleme sau alte componente ale masinii sa fie afectate mai grav si sa te coste mai mult.